Rzepiennikckie jadło – warsztaty dla dzieci, młodzieży i dorosłych

Rzepiennickie jadło – warsztaty kulinarne dla dzieci, młodzieży i dorosłych odtwarzające i przypominające stare, lokalne potrawy oraz kultywowanie tradycyjnej kuchni poprzez promocję regionalnych potraw na stoiskach gastronomicznych w trakcie festynów dożynkowych” to tytuł projektu zrealizowanego przez Stowarzyszenie Rzepiennik Jutra.

Celem projektu było zwiększenie poziomu aktywności i integracji społecznej jak również wzrost umiejętności i kwalifikacji mieszkańców oraz rozwój oferty zagospodarowania czasu wolnego dla różnych grup społecznych.

Projekt realizowany był od 1 lipca do 31 października br. w siedzibie Stowarzyszenia Rzepiennik Jutra w Rzepienniku Suchym. Warsztaty i przygotowanie lokalnych potraw na stoiska gastronomiczne odbywały się bardzo sprawnie za przyczyną zakupionej na ten cel patelni elektrycznej znacznie ułatwiającej i przyśpieszającej proces przygotowywania potraw.

Realizacja projektu to koszt ponad 14 tys. złotych z czego 70% (czyli 9.800 zł) dofinansuje Urząd Marszałkowski ze środków PROW na lata 2007-2013 w ramach działania 413 „Wdrażania lokalnych strategii rozwoju” Lokalnej Grupy Działania – Pogórzańskiego Stowarzyszenia Rozwoju, pozostała kwota została pokryta ze środków własnych stowarzyszenia.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.